Kinderboek – De Koning en Ik

Delen? Graag:

Leuk en leerzaam; een kinderboek voorlezen. “De Koning en Ik” is een nieuw kinderboek en zeker een aanrader voor prinsesjes, bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeestje / kinderfeestje. Hoe mooi is het om je boek uit te brengen in het jaar van het voorlezen.
kinderboek – De Koning en ik

Kinderboek voorlezen

Een kinderboek voorlezen is een belangrijk onderdeel in de opvoeding van het kleine en naar schoolgaande kind. Hier thuis staat de kast vol boekjes. Groot, klein, dik en dun. Ik heb lange tijd geleden al besloten dat de kindjes de boekjes zelf uit de kast mogen pakken gedurende de dag. Hoe mooi de boekjes ook zijn. Er zijn dus ook al wat boekjes verloren gegaan… maar de meeste wel door gebruikerssporen in de zin van heel veel lezen.

Waarom een kinderboek voorlezen? Lezen met mijn kinderen ervaar ik als een warm samenzijn. Daarnaast oefen je de luistervaardigheid, het concentratie vermogen van je kind en prikkel je de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden. En niet te vergeten het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling. Niet geheel onbelangrijk in deze tijd van sociale media en het grote aanbod van computerspelletjes, etc.

Als er tijdens het kinderboek voorlezen aandacht is voor het verhaal en de manier van vertellen krijgen ze inzicht in de narratieve structuur, de spanningsboog, de fictieve status en andere narratieve conventies.

Ik kan mij nog goed herinneren hoe mijn oma mij uren heeft voorgelezen. Zij kon verhalen vertellen ontzettend mooi en vol verbeelding. Ik denk dan ook steeds meer dat zij mijn voorbeeld hierin is. Ik probeer mijn kinderen (al lukt dit door tijdsdruk niet altijd even goed) tijdens het kinderboek voorlezen zo rustig mogelijk, vol aandacht en inlevingsvermogen het verhaal te vertellen. Dochterlief stelt steeds meer vragen naar aanleiding van een zin of het verhaal. Zo is zij (5 jaar oud) in de ban van Mr Finney. Onder meer te koop bij Bruna. Een mooi verhaal, ook voor ons als volwassenen, hoe om te gaan met de wereld waarin wij leven. Filoe ziet nu om haar heen in de natuur en thuis dingen gebeuren waar ze vragen over stelt. Mama doe de kraan maar uit want dat is beter zegt Mr Finney, toch? Mama zullen wij dat papiertje (wat op straat ligt) opruimen want dat is niet goed voor de aarde zegt Mr Finney, toch?
Bijzonder en erg mooi.

Ilse de schrijfster van het nieuwe kinderboek “De Koning en Ik” kwam op mijn werkplek haar kinderboek voorlezen. Filoe en Foris mochten met mama mee.

Wat is “De Koning en Ik” een bijzonder mooi kinderboek. Ilse heeft het voorgelezen met haar vertelkast. Hierdoor hebben de kinderen het idee dat ze in een klein theatertje zitten en het was liefdevol aangekleed.

Ilse las vol liefde voor aan de kinderen en Filoe was na het verhaal betoverd. Na het verhaal mochten de kinderen verkleden. Ilse had een kist met prinsessen jurken en koningsmantels mee. Ook werden de kinderen getrakteerd op een kopje prinsessenthee en een oranje appeltje. Filoe heeft mij op de fiets naar huis honderd uit gevraagd over het kinderboek. Haar nieuwe toekomstdroom: naast mama worden een boek schrijven (en een boek voorlezen) voor kindjes.

kinderboek – De Koning en ik

“De Koning en Ik” speelt zich af in Den Haag en Wassenaar. De woonplaats van onze Koning
Willem-Alexander. Het kinderboek is bijzonder mooi op rijm geschreven en de tekeningen zijn om niet over uitgepraat te raken tijdens het voorlezen. Het verhaal gaat over de dochter van Ilse. Zij mocht een wens doen en wil heel graag op bezoek bij de koning. Welk meisje koestert deze wens nou niet?

Hoe leuk is het voor een kind om de plekken die in het boek voorkomen te bezoeken. Neem nou landgoed de Horsten een heus bezoekje met je prinses waard. Net als dat ik hier een prinses heb die nu toch echt een keer naar Hans en Frans wil om een echte Haagse Kakker te proeven. Die Haagse Kakkers zijn hier in onze Utrechtse tuin al vele malen gebakken door Prins Hans en Prinses Frans 😉

Lieve mama’s en papa’s, ik weet dat jullie het druk hebben maar ik hoop ondanks de drukte dat jullie je kindjes 1x per dag een mooi kinderboek voorlezen en daar zelf ook van kunnen genieten!

Neem een kijkje op www.schrijffee.nl laat je inspireren. Voor mama’s met prinsessen: bestel “De Koning en Ik”. Het is echt een aanrader.

Ilse komt haar kinderboek voorlezen in de klas of op kinderdagverblijven. Informeer naar de mogelijkheden want het is een heus prinsessen & konings feest als ze is geweest.


Praat mee!