Toetjes recepten & dessert recepten – appeltaartjes met karamelvulling

Delen? Graag:

Voor bijvoorbeeld etentjes met vrienden zijn een aantal toetjes recepten favoriet. 1 van mijn favoriete dessert recepten is “kleine appeltaartjes met zelfgemaakte karamelvulling.” Ik vind het erg leuk om dit recept met jullie te delen.

Op een koude, gure winterdag is er niets fijner dan een heerlijke cake of taart bakken… en in mijn geval is het een groot feest om dit samen met mijn kindjes te doen!

Dit is niet vreemd. Zo lang ik de logeerfeestje bij mijn (helaas overleden) opa & oma kan herinneren was het hoogtepunt toch echt bakken met mijn oma. Zij was echt de beste!! Het is dus voor mij ook nog eens een prachtige herinnering waarbij ik de kindjes zo af-en-toe nog eens een mooi bakverhaal over hun “oude omaatje” vertel!

Regelmatig worden hier koekjes of appelcakejes gebakken. Zeker na een les ballet voor kleintjes bij danscentrum Utrecht. De Sint is inmiddels weer naar Spanje maar wij hebben ook dit jaar natuurlijk weer pepernoten gebakken. Bakken is een groot feest. Vooral het bereiden van het deeg vinden de kindjes geweldig. Alles maar dan ook alles zit onder 😉 maar dat mag de pret niet drukken. Ze hebben een redelijke voorraad (lees echt te veel) aan cake vormpjes en koekjes steekvormen. Dus na een selectie te hebben gemaakt kunnen de bakkers aan de slag!

Dessert recepten & toetjes recepten - kleine appeltaartjes met zelfgemaakte karamelvulling

 

Tijdens het ovenmoment vragen ze om de 10 minuten of het al klaar is. Als de koekjes dan eindelijk uit de oven komen moet ik Floris in bedwang houden, want anders steekt hij het koekje zonder af te koelen in zijn mond.

Onderstaand 1 van mijn favoriete toetjes recepten dat ik vooral in de herfst/winter gebruik tijdens etentjes met vrienden.

 

 

 

 

Dessert recepten & toetjes recepten – kleine appeltaartjes met zelfgemaakte karamelvulling

  • Koopmans appeltaart mix (daar maak ik de bodem van voor de taartjes)
  • 4 appels
  • 1 theelepel geraspte sinaasappel
  • 2 eetlepels vers geperste sinaasappelsap
  • 3/4 theelepel kaneel

Bereid de bodem zoals op het pak staat aangegeven. Rol uit met een deegroller (let op strooi wel wat meel op het aanrecht anders blijft het deeg plakken). Leg de vormpjes op het deeg en snijd ruim uit. Vet de vormpjes in en bekleed met het deeg.

Snij de appel in kleine partjes en leg deze in een schaal. Rasp de sinaasappel en pers hem daarna uit. Doe 1 theelepel rasp van de sinaasappel en 2 eetlepels sinaasappelsap ook in de schaal. Voeg daarna de kaneel toe.

Laat even staan en vul daarna de vormpjes met de appels. Ik laat ze meestal 25 minuten in de oven staan totdat ze gaar zijn.

Karamelvulling

  • 2 kopjes suiker
  • 1/4 kop water water
  • 1 1/2 kop slagroom
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 theelepel vanille aroma

In een pan mix je de suiker en water. Verwarm op medium vuur tot de mix begint te bubbelen (ongeveer 3-5 minuten). Verhoog het vuur dan tot medium hoog. Roer absoluut niet maar schud de pan heel rustig boven het vuur. Kook ongeveer 5-7 minuten tot het een lichte chestnut kleur krijgt. Nog steeds niet roeren maar schud de pan rustig.

Zet de pan even op een pit zonder vuur. Voeg de slagroom heel langzaam toe. Het kan gaan bubbelen dus doe een stapje achteruit! Zet de pan weer terug op een zacht vuurtje en roer een paar minuten tot de karamel verandert in een room. Voeg de zeezout en vanille toe en laat het afkoelen!

Voor je het taartje opdient kan je ervoor kiezen een bol ijs op het taartje te leggen en schenk daarna de karamel erover!

Geniet!!

Binnenkort volgen meer lekkere toetjes recepten en heerlijke dessert recepten.


Praat mee!