Filoe 10 jaar!

Delen? Graag:

Lieve Filoe

Precies 10 jaar geleden werd ik moeder van jou, jij een onwijs lief klein meisje. Het meisje dat zondag 10 jaar is geworden! Vanaf nu hebben we naast een peuter & een 7 jarige ook een tiener in huis.

Lieve Filoe vanaf nu ben jij zoals je zelf zegt een tiener. Filoe, jij kijkt al weken uit naar deze dag. Mama weet het nog niet zo goed. Het leven als 9-jarige was op een aantal vlakken al best ingewikkeld voor jou. Want ineens kwam het besef dat het ‘echte’ leven niet altijd is wat het lijkt. De vragen die jij ons stelt zijn anders en het antwoord vraagt om meer uitleg. De sprookjeswereld is voorbij. Ook besef jij je steeds meer dat jij een andere mening kan hebben. Dat maakt je af-en-toe onzeker. Je hebt vaak onze bevestiging nog nodig dat jouw mening oké is. Er kwam dus nog meer bewustwording van jouw eigen ik.

Ook vind het je lastig om echt jezelf te zijn. Dat je je niet hoeft te schamen. Jij bent prachtig zoals je bent.

Je weet ook even niet zo goed waar je bij hoort. Je wil groot zijn. Druk met vloggers, nieuwste liedjes en de Tina maar kan ook nog heerlijk schooltje spelen met je broertjes.

Net als dat je heel lang niet wist wat je voor je tiende verjaardag wilde hebben.

Zelfstandigheid heeft het afgelopen jaar ook een grote rol gespeeld. Jij gaf aan dat je graag zelf dingen wil ondernemen. Boodschapjes doen met je broertje. Maar misschien wel het voor jou het allerleukste (en voor mama het allermoeilijkste) zelf naar ballet fietsen en af-en-toe zelf naar school lopen. Ja, dat vertrouwen hebben we jou gegeven. Hoe moeilijk dat ook was.

Het is ook best lastig om groot te worden. Lieverd, voor papa en mama ook.

Wauw! We ervaren inmiddels dat jij ook dwars kunt zijn, een grote mond kan hebben. Oeps deze zag mama even niet aankomen. Mijn lieve meisje waar ik altijd zo goed mee in verbinding stond. Die alles vertelde. Het lukt mij nu niet altijd meer. Gelukkig is daar onze redder in nood, papa!

Maar stiekem lieve Filoe ben ik er ook trots op. Jij voelt je zo veilig thuis. Ik zeg altijd dat jij goed bent zoals je bent en je niet anders moet voordoen en vooral voor jezelf moet opkomen. Nou dat ben je aan het doen. Alleen moeten we proberen dit iets meer te doseren. Wat kan wel en wat kan anders. Daar werken we nu aan. Zo lang we respect voor elkaar hebben. Wij elkaar helpen als we het even niet meer weten. Interesse tonen in jouw wereld, jou vertrouwen geven komen we een heel eind en dat gaat lukken!

Lieve Fi, je broertjes hebben het een stukje makkelijker. Niet alleen omdat jij de weg ‘vrij’ maakt voor ze maar ook omdat ze een ander karakter hebben. Een ding is zeker Fi, ze zijn dol op jou als grote zus. De liefste, zorgzaamste en meeste geduldige zus dat ben jij. Wauw, je kan uren met Floris praten over verliefd zijn. Ik kan daar intens van genieten als ik jullie stiekem sta af te luisteren. Dan heb je nog een klein broertje, ons kleine opgewonden standje, waar al je vriendinnen zo dol op zijn! Ahh Fi hij is ook om op te vreten, jij bent heel dol op kleine Friso. Maar ik weet van jou dat kleine broertjes niet altijd even leuk zijn.

Jij en Friso.. Twee handen op een buik. Friso is qua uiterlijk een kopie van jou maar dan dus de jongens versie. Hij is dol op ‘zus’. Het leukste lieve Fi, vindt Friso, is dansen op jouw kamer. “Dans zus” met jouw Tina pet op staat hij te shinen en te dansen op jouw favoriete liedjes.

10 jaar geleden mocht ik jouw mama worden en dat is het mooiste wat mij ooit is overkomen. Een meisje. Voor mij een droom die uitkwam. Lieve Fi, ballet is je passie en een prachtige eigenschap is dat je een onwijze doorzetter bent maar dan ook echt een doorzetter. Ik ben zo trots op jou en op alles wat je doet en wil gaan doen. Volg je hartje lieve Fi en wees vooral jezelf!

Terug naar afgelopen zondag. Want een cadeau voor je tiende verjaardag wist je niet. Na heel lang denken heb je besloten dat je een nachtje weg wil met papa en mama. Tien jaar is een speciale leeftijd dus wij vonden dit een goed plan! De stad mocht je ook kiezen en al twijfelde je erg. Jij koos voor Brussel!

Lieve filoe op een heel mooi tiende levensjaar. Het gekke is Fi, ik schrijf deze brief aan jou, voor het eerst besef ik mij dat jij dit ook gaat lezen nu je ook op Instagram actief bent. Nu heb ik een vraagje aan jou… ik weet nog niet zo goed hoe ik mama van een tienjarige moet zijn. Ik kan je alleen nog een keer laten weten dat alles wat ik doe en zeg uit liefde voor jou is. Misschien kan jij mij dit jaar een beetje helpen in het begeleiden?

Dikke kus van Mama


Praat mee!