Floris en zijn slaapprobleem – het verhaal

Delen? Graag:

Eigenlijk was mijn plan jullie wekelijks op de hoogte te brengen van Floris en zijn slaapprobleem. Helaas was dat een iets te ambitieus plan. Het traject heeft ons iets te veel energie gekost.

We begonnen met de intake en de standaard vragen over wat we tot nu toe al ondernomen en geprobeerd hadden. We mochten starten met het bijhouden van een slaapdagboek. Hierin zetten we hoe laat Floris gaat slapen, wakker wordt in de nacht en hoe vaak. Wanneer hij wakker wordt en wat hij ’s avonds aan eten en drinken krijgt.

Na het dagboek kregen wij het advies Floris twee weken lang tussen 11 en 1 uur te wekken. Dit is de tijd dat hij normaal bij ons komt. Helaas heeft deze tip weinig tot geen effect gehad op zijn slaapprobleem.

Ze besluiten Floris een polsbandje/slaaphorloge te geven. Dit horloge meet de activiteit overdag maar vooral ook in de nacht. Dus op dinsdagdagochtend 27 november rijden Floris en Harm richting Den Haag om het horloge op te halen en een week later levert Harm hem daar ook weer in!

slaapprobleem

Hoe cool is dit? Een bijzonder horloge dat alleen iedere avond af mag voor het douchen.

slaapprobleem

In de kerstvakantie krijgen wij de uitslag. Pfff best spannend. Gelukkig is er uit de gegevens te lezen dat Floris bijzonder veel pieken heeft in de nacht. De pieken staan voor wakkere momenten. Het zijn er wel 6 per nacht. In diepe slaap komt hij niet. Ook blijkt hieruit dat Floris een kindje is dat niet veel slaap nodig heeft.

Met deze informatie starten we een nieuwe methode voor het slaapprobleem. Floris moet moe worden… Echt moe. Dat gaan we proberen door hem pas om 21:30 uur naar bed brengen en hem stipt om 6:30 uur wakker te maken. Een week lang. Nou voor degenen die Floris kennen is dit zeker geen straf. Slapen is voor mietjes, dus hoe langer hij mag opblijven hoe beter. De week is zo voorbij. En ja, Floris wordt wel moe maar echt effect heeft het nog niet. Ik heb een telefonische afspraak met de orthopedagoog van Floris en het ziekenhuis staan. Op haar advies gaan we nog 1 week door. Met naast ons bed een matras waarop hij eventueel verder mag slapen. Weer gaan we vol goede moed verder. Inmiddels begin ik wel moe te worden want ik heb iets meer slaap nodig dan zoonlief en Harm is niet echt een held in de nacht en vroege ochtend. Om een lang verhaal kort te maken na 4 weken, ja jullie lezen het goed, 4 van deze weken slaapt hij eindelijk door! Danielle (de orthopedagoog) zei al dat Floris iets meer tijd nodig heeft dan een gemiddeld kind om zich over te geven. Maar na 4 weken slaapt hij door en vraagt hij regelmatig om 20:30 uur of hij naar bed mag. Het is heel gemeen maar ik vond het stiekem best leuk om nee te zeggen. We blijven echt nog wakker hoor!

We mogen het naar bed gaan nu met steeds 15 minuten vervroegen. En ohh wat is het fijn dat je dus altijd kan bellen met Danielle voor hulp.

18 mei had ik een laatste telefonische afspraak met Danielle. Ik kon haar met trots vertellen dat het slapen voor ons idee goed gaat. Ja, Floris heeft echt nog nachten dat het niet lukt. Twee per maand ongeveer. Maar als hij zich heel erg in heeft moeten houden op een plek waar hij zich niet 100% happy voelt of mensen teveel van hem willen gaat het fout en kan je zeker de eerste 2 nachten je lol op. Dit is iets dat wij voor lief nemen. Logeren doen we nog even niet. Al heeft Floris wel aan oma gevraagd of hij ook weer een keer mag komen slapen. Danielle zei al dat is iets wat bij Floris hoort en waar hij gevoelig voor zal blijven. We hopen dat komend jaar goed zal blijven gaan. Zo niet, dan kunnen we contact opnemen met het slaapcentrum. Een rustgevend gevoel.

Na 6,5 jaar kunnen wij eindelijk zelf ook een beetje tot nachtrust komen. Nu pas merk je hoe moe je bent.. Maar het belangrijkste is dat wij zo ontzettend blij zijn voor Floris. Hij kan het en het is hem gelukt! Zijn vriendje mocht logeren in de voorjaarsvakantie, de allereerste keer ooit, Floris heeft wel 100x gezegd ‘mama wat is dit gaaf zeg, logeren met mijn vriend!’

Mochten jullie vragen hebben mail gerust. Ik heb geprobeerd er een globaal verhaal van te maken maar ik weet dat er heel veel lieve kindjes zijn met een slaapprobleem. En dus ook heel veel papa’s en mama’s met vragen net zoals wij die hadden!

 

Mama met Kids.nl


Praat mee!