Floris in groep 3

Delen? Graag:

groep 3

Floris heeft zijn eerste weken in groep 3 achter de rug. Hij vindt het geweldig! De laatste vakantieweek vroeg hij iedere dag wanneer hij nou eindelijk naar school mocht. Toen ik hem na zijn eerste schooldag vroeg wat hij het allerleukste vond kreeg ik een geweldig antwoord: ‘mama, ik heb gewoon een eigen bureau waar ik aan mag werken’!

Iedere ochtend gaat hij met veel plezier naar school. Waar ik huiverig was dat hij ineens zou beseffen dat het over is met spelen roept hij luid ‘yes’ als er een werkje klaar ligt als hij de klas in komt.

Inmiddels zijn de eerste letters en daarbij de woordjes geleerd. We lezen en oefenen wat af. Daar waar Filoe veel moeite heeft met lezen en vooral niet opgeeft met oefenen is het bij Floris een ander verhaal. Net als met Filoe oefen ik ook met Floris iedere dag 10 minuten met de woordjes die bij deze kern horen. Voor de leken of mama’s die nog niet bekend zijn met schoolsystemen. Groep 3 is met lezen opgedeeld in kernen. Kern 1 is klaar en kern 2 sluiten ze bijna af. Bij een kern horen letters en woordjes. Op de school waar mijn kinderen zitten sluiten ze dit af met een toetsje om te kijken of ze de woordjes onder de knie hebben.

groep 3

Om een lang verhaal kort te maken. Filoe heeft hier altijd heel veel moeite mee gehad. Filoe heeft groep 3 ook op een andere school gedaan, helaas.

Floris ziet het nut van oefenen niet echt in. Floris is verbaal nogal sterk en kan dus heel goed duidelijk maken dat hij iets echt niet gaat doen. Daar krijg je of je wil of niet ook nog een duidelijke uitleg bij. Een mooie eigenschap van ons kleine ventje maar vooral voor als hij later groot is. Deze mama wil namelijk gewoon 10 minuten lezen, zonder tegenstribbelen. Zonder discussie en gemopper. Zonder draaien op je stoel. Gewoon je vinger bij het woordje houden. Gewoon zoals Filoe dat ook altijd deed en doet. Maar hé, word even wakker mama. Ieder kind is anders en ieder kind leert anders. Floris lijkt heel erg op zijn vader. Als ze iets kennen, kennen ze dat en is de concentratie weg. Floris is op dat gebied mijn allergie om het zo maar even te zeggen.

Ik moet dus even wennen aan het feit dat ik mij niet te druk om Floris moet maken en hem vooral, binnen de grenzen, moet laten ontdekken en groeien.

Het 10 minuten gesprekje met juf was goed. Floris heeft de juf verteld dat hij wereldoriëntatie het leukste vak vindt. Zo leuk om te horen dat ze na een paar weken al een redelijk beeld van je kind kunnen geven.

Hij heeft het fijn en goed in groep 3! Geniet van de opdrachten en de werkjes die hij krijgt. Toetsjes vindt hij nog leuker. Hij heeft het geluk met twee juffen die het leren niet alleen via de boeken en het digibord doen. Vandaag heeft hij een bril gemaakt die bij het woordje ‘oog’ past. Ze hebben ook broodegeltjes gebakken. Ik geniet omdat ik hem zo ontzettend zie genieten van deze groep 3!

Zijn er mama’s die het leuk vinden om te lezen wat voor vakken ze in groep 3 krijgen en wat deze in het kort inhouden?


Praat mee!