Groep 4 en de cito toets

Delen? Graag:

Wauw, ik ben inmiddels mama van 3 kinderen! Ik ben er zo dankbaar voor; wat een rijkdom. Ik probeer er iedere dag van te genieten.

cito toets

Ook bij mij lopen dingen niet altijd over rozen. Ik heb even getwijfeld of ik over dit onderwerp zou bloggen aangezien dit over Filoe gaat en best persoonlijk is. Ik ben ooit mijn blog begonnen om verhalen en ervaringen met jullie te delen. Hoe fijn is het als je dingen met elkaar kunt delen en bespreken. De reden om deze blog online te zetten.

Als mama van een lieve 8 jarige dochter loop je inmiddels tegen hele andere problemen aan dan als mama van een 6 weken oude baby. Ik blijf bij Filoe toch de ‘onzekere’ mama waarbij alle fases nieuw zijn. In tegenstelling tot de ‘zekere’ mama die ik van Friso ben.

We zitten nu in de fase dat Filoe in groep 4 zit. Groep 4, de klas waar je niet meer de jongste bent van school en niet alles meer nieuw is. De klas dat je al kan lezen, schrijven en rekenen. De klas waarbij je van dit alles nog meer leert. Bijvoorbeeld de regeltjes van de Nederlandse taal. Dat rekenen niet alleen bestaat uit plus en min sommen. Dat je kennis maakt met nieuwe vakken en ga zo maar door. Het is, merk ik, ook de klas waarin je merkt dat je kind zich iets los gaat maken van jou. Ontdekt dat ze een eigen mening heeft die niet altijd is zoals die van papa of mama. Ze meestal niet meer op mijn goed bedoelde hulp zit te wachten. Dat ze eerst zelf de dingen uit wil zoeken en heus mama echt wel dingen zelf kan ‘kijk maar, mama’! Kortom echt een eigen individu ontwikkelt. Maar groep 4 is ook de klas waarbij de cito toets ineens een belangrijke rol gaat spelen.

Waar Filoe tot nu nog in een elfen wereld leefde merkt ze nu o.a door contacten op school, invloed van de krant en het jeugdjournaal dat er kinderen en mensen zijn die niet altijd even aardig zijn. Dat er kinderen leven in oorlog… Ik zie haar worstelen met deze gevoelens en de vragen die ze heeft. Probeer het af en toe iets duidelijker aan haar uitleggen en haar te leren dat iedereen anders is. Dat je dankbaar moet zijn voor wat je hebt en dat, dat niet altijd vanzelfsprekend is. Dat niet altijd iedereen even aardig is. Dat het heel goed is om anderen te helpen maar dat je ook voor jezelf moet zorgen en hulp vraagt als je het even niet weet of lastig vindt. Maar ook dat er dingen zijn die je niet altijd even leuk vindt of zelfs spannend zijn om te doen.

Terug naar de cito toets. Naar aanleiding van deze toetsen kregen wij een e-mail (hoe verrassend) of we toch even op gesprek wilden komen. Nu moeten jullie weten dat Filoe na de eerste dag cito toets de volgende dag huilend en in paniek naar school ging. Want wat nou als je als laatste klaar zou zijn of nog erger je het niet af zou hebben…. Filoe heeft nogal last van zoals wij het thuis noemen ‘toets-stress’.  En zoals Harm altijd zegt filoe heeft geen onder- of boven grens. Is ze blij dan is ze super blij en gaat alles goed. Is ze in paniek dan is ze echt in paniek en heeft dan een totale black-out.

De uitslag van de cito toets week nogal af van wat Filoe in de klas laat zien. Wij herkennen dit wel want ze was een week lang niet te pruimen en naar school te krijgen. Gelukkig heeft Filoe dit jaar weer een hele lieve juf. Die haar helpt weer wat zekerder te worden en haar vertrouwen geeft. Iets wat vorig jaar compleet fout is gegaan op de (oude) school in Baarn. Ze heeft ons goed uit kunnen leggen op welke onderdelen er getoetst is en hoe deze onderdelen in de klas gaan. Maar ook hoe ze het in de klas doet met tussentijdse toetsen en wat ze in de cito toets laat zien. Een snelle lezer zal ze nooit worden. Zou dat heel erg zijn? Rekenen is op sommige onderdelen ook nog wat lastig. Maar daar gaan we aan werken! Vorig jaar is het haar ook gelukt met lezen. Ze leest nu goed op ‘niveau’ mee, ze snapt wat ze leest (niet geheel onbelangrijk) en ze krijgt er echt lol in! Van iedere avond lezen zijn we nu op om de avond lezen overgestapt. Ik lees de kindjes wel iedere avond voor, voor het slapen gaan.

Gelukkig geeft Filoe thuis aan wat ze lastig vindt op school. Inmiddels is Harm begonnen om de getallenlijn te oefenen met haar. Nee, dit doen we niet iedere avond. Iets wat soms lastig is. Ze is nog (in mijn ogen) best klein. Spelen is heerlijk en dan moet je op deze leeftijd al iedere dag verplicht ‘huiswerk’ maken?

Op school hebben we afgesproken dat ze wat RT-begeleiding voor rekenen krijgt. Ze blijft lezen in het groepje waar ze al in zat. Zo gaan we op naar de volgende cito toets. Want hoe je het went of keert, wat er allemaal al niet over de cito toetsen geschreven is. Het is een belangrijk onderdeel op school waar veel scholen waarde aan hechten. Ook Filoe zal moeten leren dat toetsten onderdeel zijn van haar komende schooljaren.

Terwijl ik dit schrijf denk ik terug aan een begin zin. Ik blijf bij Filoe toch de ‘onzekere’ mama waarbij alle fases nieuw zijn in tegenstelling tot de ‘zekere’ mama die ik van Friso ben. Ik lees het rapport van Filoe: je bent soms nog wat onzeker. Het is niet erg als je dingen moeilijk vind, want daar kan ik je bij helpen. Filoe zal altijd het meisje blijven die wat onzeker is en af en toe bevestiging nodig heeft. Het meisje wat eerst een ander zal helpen en dan aan zichzelf denkt. Een mooie eigenschap. Op dit moment vind ik het belangrijkste dat ze happy is en lekker in haar vel zit en ze weer met plezier naar school gaat! Ik ben benieuwd hoe dit over 8 jaar is als Friso in groep 4 zit en hoe ik mij dan als moeder voel in een gelijke situatie.

Ik ben benieuwd of jullie het soms ook zo ontzettend moeilijk vinden en worstelen met wat is ‘goed’ en hoe kan ik er het beste mee om gaan.

babykamer


Wat herkenbaar! Naomi, ondertussen bijna 17,
Heeft ook geen middenlijn. Het is of allemaal goed, of helemaal mis. En dat heeft dan vooral met cijfers op school te maken. Nu zit ze in VWO 5 en doet het super, maar nog steeds wijdt ze dit niet aan dat ze slim is. Het gaat wek steeds beter en het is niet meer bij elke onvoldoende een drama.
Het enige wat ik altijd ben blijven doen is blijven herhalen dat het niet uitmaakt wat het cijfer is, als je je best doet is dat goed genoeg. Dit helpt Naomi, ik hoop dat het Filoe ook zal helpen.
Succes!

Praat mee!